Ogos 12, 2011

LETAK PENGHADANG KETIKA SOLAT

Dari Musa bin Talhah r.a, dari bapanya katanya: 
"kami solat sedangkan haiwan-haiwan lalu lintas di hadapan kami. Maka hal itu kami tanyakan kepada Rasulullah s.a.w. sabda baginda:Letakkanlah semacam pancang (batas) di hadapanmu, maka apa yang lewat di balim pancang itu tidak akan mengganggu solatmu."
(Riwayat Hadis Muslim)
*************************************

DISUNATKAN kepada setiap orang yang hendak sembahyang untuk membuat batas tempat sembahyangnya dengan menghadap pada tembok atau kayu yang panjangnya sekitar tiga suku hasta. Maksudnya supaya ketika sembahyang tidak ada orang yang lalu dihadapan kerana lalu di hadapan orang yang sedang sembahyang hukumnya HARAM.

kasutkaripap: perkara begni sering terjadi di surau-surau pusat membeli belah..sesetengah daripada kita tidak mengambil berat akan perkara ini...letak lah penghadang seperti beg tangan ke, tudung ke,  di hadapan kita ketika bersolat agar dapat mengelakkan orang lain lalu-lalang....

3 ulasan:

  1. haa. ini memang betul. especially surau awam. suka suki je lagipun orang nak lalu lalang kat dpn. padahal kita tgh rukuk. sabar jeh lah. so, yes. memang patut letak penghadang. macam nenek saya ajar :)

    btw, good info for others :)

    BalasPadam
  2. kadang2 orang ambik ringan benda ni......so lepas ni harap semua ambik berat ya.....semoga pembaca dapat menfaat =)

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...