Ogos 02, 2011

BILA CINTA BERPUTIK, ADAKAH DIA JODOHKU ?

"Tiada terfikir,
Terlintas Engkau akan tiba,
Membawa perangsang.

Tiada terfikir, Terlintas,
Engkaukan membuka,
Sempadan perasaan.

Bunga kembang bertali hati, Bunga kembang di puncak akli"
Begitu indah cinta, membawa perasaan yang tidak dapat digambarkan dengan kata-kata. Akan tetapi diluah melalui boneka jasad serta lirikan mata, lidah kelu diam seketika, jantung berdegup pantas tidak mencemaskan tetapi indah.

Remaja pada awalan usia mereka merasakan diri mereka ingin dicintai dan ingin mencintai. Akhirnya mencari cinta. Cinta pada usia muda yang sering digelar cinta monyet.

Tidak kurang pula ketika mereka melangkah ke menara gading. Mitos memaksa mereka mencari pasangan sebelum mendaki anak tangga pentas konvokesyen, kononnya, menara gading tempat mencari pasangan hidup yang akan hidup bersama mereka selepas graduasi.

Akan tetapi, alangkah sedihnya cinta yang berputik dan berbunga-bunga akhirnya tewas, melebur membentuk luka yang pedih dan sakit. Sesak nafasnya!

Lebih teruk kesannya jika apabila mereka sedar (meskipun tidak mengakui atau tidak menunjuk) bahawa perjalanan kisah cinta mereka telah pun melangkaui batasan agama, bersentuhan, berkucupan, berkhalwat dan terlanjur. Malu dan kesal serta sedih kerana diri telah menjadi tidak suci dan kotor, akan tetapi orang yang bersama-sama untuk berkongsi kotor dan jijik tidak lagi bersama. Risau pula jika perbuatan mereka dikhabarkan.

Yang nyata dan pasti, kamu tidak terlepas dari pandangan Allah dan Allah mengetahui perbuatan kemungkaran kamu. Taubatlah!

Jika kamu merasakan dia jodohmu, adakah dia mengajak kamu kepada kebaikan lebih banyak daripada membawa kamu kepada kemungkaran?

Oleh sebab itu, saya ingin mengajak para adik-adik untuk berfikir sejenak apakah niat kita bercinta dan di mana kita mahukan ia berakhir? Terutamanya adik-adik yang bakal bergelar graduan.

Ketika cinta kamu berputik pada si dia dan kamu sendiri mengakui di dalam hati kamu bahawa kamu ada rasa sayang pada dia, dan hati kamu punya rasa cinta padanya, renung seketika, di mana kamu ingin meletakkan cinta Allah yang jauh lebih hebat dari dia.

Jika cinta Allah lebih kamu sayang, letaklah cinta Allah sebagai batasan pergaulan kamu.
Apabila kisah cinta mula melorot dari satu episod ke satu episod yang lain. Renung kembali apa salahnya kamu pada Allah dan apa ajarannya telah kamu ikuti?

Pada ketika itu, fikirlah adakah pernikahan yang kamu cari atau hanya suka-suka? Jika suka-suka, tiada cinta yang berharga dari kamu dan untuk kamu. Jika pernikahan yang kamu cari, maka tidak usahlah buang masa lagi. Dekatilah pernikahan kerana kamu perlu mencari keredhaan Allah.

Bersama keredhaan Allah, langkah-langkah kamu menghampiri pernikahan sangat mudah jadinya. Kadang-kala di luar jangkaan kamu. Namun, jika dugaan yang datang, tabahkan hati tetapkan niat kamu untuk mencapai keimanan yang lebih baik melalui pernikahan.

Kerapkan menunaikan solat sunat tahajjud dan istiqarah. Mohonlah ditunjukan jalan dan memastikan dialah jodoh kamu. Jika tidak diilhamkan bahawa dia adalah jodoh kamu, terima qada Allah, teruskan kehidupan dan persahabatan, serta carilah pasangan yang bakal menjawab istiqarah sebagai jodoh kamu.
Jauhi dari hati yang makin berbunga dan berputik cinta walhal kita sebenarnya jauh dari jodoh. Itu hanya melukakan hati yang sangat lembut ini.

Cinta sesama manusia tentu tidak setanding dengan cinta dari Allah S.W.T, tetapi, kerana cintakan Allah, kita mencintai manusia juga.
Cinta berputik biar bertapis. Agar diberkati dan diredhai Allah S.W.T.sumber: artikel iluvislam.comkasutkaripap: hubungan kita baik dengan Allah, hubungan kita baik juga dengan manusia...kita cintakan Allah, cinta manusia akan datang dengan sendirinya dan ia malah memudahkan kita =) 

10 ulasan:

 1. bile kite tahu dia bukan jodoh kite, kite akan sgt terluka..itu yg terjadi pd saya..:(

  BalasPadam
 2. cik paja jgn sedih2...jadikan yg lepas pengajaran...pasni...kalau ditakdirkan suke kat sesape, jgn lebihkan cinta pada manusia melebihi cinta kepada Allah :)
  InsyaAllah....apa yg terjadi, kita tak kan terluka.....

  BalasPadam
 3. ya,........... cintakan Allah..... semua cintakan kita.... inilah kurniaan dan kasih syg Allah...

  BalasPadam
 4. kadang2 x faham dengan mereka yg hanya bercinta sekadar suka-suka..dan bukan atas tujuan pernikahan...(^_^)

  BalasPadam
 5. Dengan Cinta kenal Pencipta,
  Adam dan Hawa bercinta di syurga,

  Cinta itu fitrah kurniaan Pencipta,
  Jagalah ia ahar jangan sampai membina dosa,

  "Manusia melahirkan Cinta, Cinta melahirkan manusia"

  Gerimis SAKINAH membawa pasangan meredah lautan MAWADDAH.Bertemankan RAHMAH untuk menempuh hari cerah dan mendung hitam,manis madu, dan pahit hempedu pada realiti sebuah kehidupan, pasca 'Aku Terima Nikahnya'..Cinta dan kasih sayang bukan sekadar kurniaan nikmat hidup yang sementara.Malah ia sebagai satu seruan untuk kita BERCINTA SAMPAI KE SYURGA..

  BalasPadam
 6. haha, nowadays orang dah tak faham pun apa maksub bercinta :P

  BalasPadam
 7. sukmabintara: yezzzaaa..betul3 !

  BalasPadam
 8. Gee : yela...org2 sekarang bercinta kerana bnyk perkara..tak kisah tukar ganti pun..dan ada juga yg smpi bunuh diri. Nauzubillah

  BalasPadam
 9. ahmadhazazi: I like :) penuh tersirat isinya..

  BalasPadam
 10. ZK: yela..nowadays...biaselah..lg2 akhir zaman..bnyk benda yg x fhm mksd...

  BalasPadam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...