Jun 21, 2011

DIMANA KETENANGAN HAKIKI ?


Kata-kata al-Imam Ibn Qayyim al-Jauziyyah (meninggal 751H) dalam kitab kerohaniannya yang terkenal ‘Madarij al-Salikin’. Suatu kata-kata yang terbit dari ilmu dan pengalaman kerohanian yang dalam. Kata beliau:

“Dalam jantung hati ada keserabutan yang tidak dapat dibersihkan melainkan dengan mengadap Allah, padanya ada kesunyian yang tidak dapat dihilangkan melainkan perdampingan dengan Allah, padanya ada dukacita yang tidak dapat ditanggalkan kecuali dengan kegembiraan mengenali Allah dan ketulusan berhubungan denganNya, padanya ada kegusaran yang tidak ditenangkan melainkan bersama Allah dan kembali kepadaNya, padanya ada api kedukaan yang tidak dapat dipadamkan melainkan redha dengan perintah, larangan dan ketentuan Allah, menghayati kesabaran sehingga bertemuNya, padanya ada kefakiran yang tidak dapat ditampung melainkan dengan cinta dan penyerahan diri kepada Allah, sentiasa mengingatiNya, keikhlasan yang benar kepadaNya”.


Dimanakah kita hendak mencari ketenangan yang hakiki ??
Baca selanjutnya di SINI.9 ulasan:

 1. dengan hadirnya Iman~~~~ jiwa semakin tunduk~~~~.......... ketaatan PadaNya~~~~~

  BalasPadam
 2. Kata Sheikhul Islam Ibn Taiymiyah r.ha, "Barang siapa yg tidak mendapat syurga didalam dadanya dia adalah orang-orang yg rugi" Syurga=ketenangan jiwa, Prof HAMKA ada membahas tentang Jiwa dalam Buku masyhurnya "Tasauf Moderen" sungguh mendalam...semoga penulis blog mendapat kebahagiaan didalam jiwa,apalah yg ada pada kebahagiaan harta,tetapi derita didalam jiwa..Para Normal cepat2 sikit kawin, bina kebahagiaan jiwa dalam keluarga Sakinah mawadah wa rahmaht..:-)

  BalasPadam
 3. tahnye para normalo ni...cepat sket kawen la....eeeee....

  *hahahahahahaha*

  BalasPadam
 4. AHAS: PROG MAT KE NI.. HAHAHAHAHHAHAHAHAHA/.... NAK KAWEN~~~~~~~

  BalasPadam
 5. nak kawen ngan prof mat?? gagagagagaga......

  BalasPadam
 6. XNAK GAN DIA HEH!!!!!!!!!! hahahaahahahahah

  BalasPadam
 7. AHAS=Ahmad Hazazi Ahmad Sumadi, ececececeh....kasut karipap.

  BalasPadam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...